Artık bir çoğunuzun bildiği gibi, çocuk yetiştime konusunda neredeyse hiçbir şey bilimsel olarak kanıtlanamıyor çünkü kontrollü deney yapma şansı yok. Tüm çocuklar bambaşka çevrelerde, bambaşka şartlarda büyüyor. O yüzden ben şahsen bir çok şeyin bir ebeveynlik tarzı olduğuna, doğru yanlış olmadığına inanıyorum.
Çocuğa mama vermek ya da vermemek, çocuğu yatırma şekli, çocuğa emzik ya da biberonun ne zaman verileceği, yenidoğanı emzirme sıklığı, kullanılan vitaminler, vb.
Uyku eğitimi de bu tartışmalı konulardan biri. Biz çocuğumuzun uyku eğitimi alıp almamasına karar vermeden önce uyku eğitiminin ne olduğunu öğrenmek için Pınar Sibirsky tarafından verilen 0-4 ay uyku eğitimine gittik.
Öncelikle uyku eğitiminin ne olmadığını anlatayım. Uyku eğitimi çocuğunuzu istediğiniz anda mucizevi şekilde uyutabilmenizi sağlayan bir eğitim değil. Ya da çocuğunuzu akşam yatırdığınızda sabaha kadar deliksiz uyumasını sağlayan bir eğitim de değil.
Basit şekilde yazmak gerekirse,
Uyku eğitimini almış olan çocuğunuzun kazandığı en temel özellik, yetişkinlerin yaptığı gibi uyandığında kendi kendine tekrar uykuya dalabilmesi. Böylece çocuğunuz uyandığında ağlayıp sizi yanına çağırmadan kendi kendine uykuya dönüyor.
Peki bebekler normalde neden bunu yapmıyor? Biz ebeveynler genelde çocuğumuz bir an önce uyusun diye ona uykuya dalması için bazı destekler sağlıyoruz. Emzirerek uyutmak ve sallayarak uyutmak en yaygınları olmakla birlikte uykuya dalana kadar yanında beklemek, saçınızla oynamasına izin vermek gibi başka versiyonları da var. Desteksiz uyumaya alışmamış bebek haliyle gece uyandığında uyku desteğine ihtiyaç duyuyor ve siz gidip onu emzirmeden ya da sallamadan uyuyamıyor.
Peki çocuğumuzu destekli uyumaya alıştırmamak için ne yapacağız?
Öncelikle çocuğunuzun bir uyku düzeni olması, uykusu geldiğinde uyuması gerekiyor. Çünkü uyku saatini geçiren çocukların vücudunda uyanık kalması için salgılanan hormonlar daha sonra siz uyutmaya çalıştığınızda uyumasını zorlaştırıyor.
İkinci olarak ilk başlarda biraz zorlanmayı ve çocuğunuzun daha geç uyumasını göze alarak onu destekle uyumaya alıştırmayacaksınız. Örneğin emme ve uyumayı birbiriyle bağdaştırmaması için öncelikle çocuğunuzun tamamen uyanmasını bekleyip öyle emzirmeniz, uyumadan belirli bir süre önce de emzirme işini bitirmiş olmanız gerekiyor. Bunun ne kadar zor olduğunu inanın çok iyi biliyorum ancak yapmanız gerekiyor.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak için “Bebek bakım sorunlarına mucize çözümler” kitabını tavsiye ederim. Bu kitabın uyku bölümü çocuğunuz için nasıl bir düzen oluşturabileceğiniz konusunda size yardımcı olacaktır.
Eğer çocuğunuza bir sebepten uyku eğitimi vermediyseniz ya da veremediyseniz, o zaman profesyonel yardım almanızı tavsiye ederim. İlerleyen aylarda uyku alışkanlığı kazanmamış bebeklere uyku alışkanlığı kazandırma ve uyku eğitimi verme konusunda bir profesyonel size çok yardımcı olabilir. Bebeğinizin beşiğine binlerce lira harcamak yerine böyle bir eğitime yatırım yaparsanız inanın hem siz hem bebeğiniz daha fazla fayda sağlayabilir.
Pınar Hanım’ın bize ısrarla söylediği şey şuydu. Eğer çocuğunuzun gece uyanmasından rahatsız değilseniz, uyku eğitimi vermenize gerek yok. Uyku eğitimi çocuğunun sürekli uyanmasından dolayı mutsuz olan, hayat kalitesi düşen aileler için bir çözüm sunuyor. Pınar Hanım erken dönemde uyku eğitimi almamış bebeklerin ağlamadan uyku eğitimi alamayacağını, buna dayanamayacak kişilerin bu eğitime başlamaması gerektiğini de ekledi.
Burada amacım elbette çocuğunuza uyku eğitimi vermenizi ya da vermemenizi tavsiye etmek değil. Benim yapmaya çalıştığım şey size uyku eğitiminin ne olduğunu, uyku eğitiminden ne beklemeniz ve ne beklememeniz gerektiğini gördüğüm kadarıyla anlatmaya çalışmak.
Bitirmeden uyku eğitimi konusunun dünyada hala çok tartışmalı bir konu olduğunu tekrar hatırlatayım. Uyku eğitimi vermek ya da vermemek tamamen size kalmış.