İlk Kez Anne Baba Olanlar İçin Alışveriş Listesi

Melina bugün tam iki haftalık oldu. Zaman zaman zor, çoğunlukla güzel bir iki haftayı geride bıraktık.

Yeni anne baba olan tüm ebeveynlerin de yakından bileceği gibi, hamileliğin son dönemlerinde çocuk gelmeden alınması gereken “olmazsa olmaz” sayısız üründen oluşan bir listeniz olacak.

İlk kez ebeveyn olanlar olarak, yaklaşık olarak 36. haftada, kafa karışıklığı ve korkunun tehlikeli bir kombinasyonundan oluşan bir ruh hali içindeyken tam bir görev bilinciyle ihtiyacımız olabilecek her şeyi alarak mümkün olduğunca bebekli hayata hazır olmaya çalışıyorduk.

Maalesef bu yaklaşım çoğunlukla ihtiyaç duyulmayacak şeylerin alınmasına, ihtiyaç duyulmayan ya da normalde istemeyeceğiniz şeylere para harcamakla sonuçlanıyor. Bu fazladan aldıklarınız da kilerde “ikinci çocuğu” beklemeye ya da ciddi bir indirimle ikinci el olarak internetten satılmaya mahkum oluyor.

İlk kez anne baba olanları bu dertten kurtarmak için bizim yeni bebek kitimizde olan, doğum sırasında ya da doğumdan sonraki iki haftalık süreçte gerçekten olmazsa olmazımız olanları yazacağım.

Bu listenin benzerleri elbette internette çok sayıda var, o yüzden ben gerçekten zor anlarımızda kurtarıcımız olan ya da Melina doğduktan sonra her gün kullandıklarımızı yazacağım. Bizim için bu ürünlere harcadığımız para gerçekten her kuruşuna kadar parasını çıkardı.

1. Emzirme Yastığı

Çocuğunu emzirmeye başlayan annelerin genellikle çocuğuna doğru eğilme dürtüsü olduğu için emzirme yastığı annenin bel ve sırt sağlığını korumak için çok faydalı. Emzirme doğum sonrası hastanede başladığı ve evde devam ettiği için bir emzirme yastığı edinmenizi ve bu yastığı hastane çantanıza da koymanızı tavsiye ederim.

2. Termometre

Yenidoğanların vücut sıcaklığını düzenleme kabiliyeti sınırlı olduğu için bebeğinizi uygun oda sıcaklığında tutmak ve banyo yaptırırken vücut sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta suyla banyo yaptırmak önemli. Benim ve eşimin aksine Melina biraz sıcak sever çıktı. İlk haftalarda oda sıcaklığını 23-24  derecede tutmamız önerilmiş olsa da biz genelde Melina’nın olduğu odayı 25 derece civarında tutuyoruz, bunu da takip etmenin en kolay yolu bir termometre satın almak. Hem suda hem oda koşullarında kullanılan bir termometre alırsanız banyo suyu sıcaklığını da ölçebilirsiniz. Ya da ebeveynlik iç güdünüze güvenip su sıcaklığını dirseğinizle kontrol edebilirsiniz. Ama oda sıcaklığı için bir termometre almanızı tavsiye ederim.

3. Süt Sağma Pompası ve Süt Torbası

İlk günlerde ne kadar süt geldiğini, Melina’nın ne kadar emdiğini, doyup doymadığını merak ettiğimiz için sütü sağarak ve ölçerek takip ediyorduk. Eğer süt yeterince gelmediyse alması gereken miktarı mama ile takviye ettiğimiz için mama miktarını belirlemek için de süt miktarı önemliydi. Süt artık yeterince gelmeye başladıktan sonra da süt kanallarının tıkanmaması amacıyla artan sütü sağmak için kullandık. Sağılan süt oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay saklanabiliyor. Artan sütü bu şekilde depolayabilirsiniz. Depolamak için de üzerine sağıldığı tarihi yazabildiğiniz süt torbalarını tavsiye ederim.

4. Mikrodalga Sterilizatör

Biberonları, emzikleri ve sterilize edilmesi gereken diğer her şeyi mikrodalgada 5 dakikada sterilize edebilmek ilk günlerde çok ihtiyaç duyulan bir kabiliyet. İlerleyen zamanlarda daha sık biberon kullanılmaya başlayınca eminim daha da çok kullanacağız.Mikrodalga sterilizatörü o açıdan da çok faydalı.

5. Reflü Yastığı ve Kiraz Çekirdeği Torbası

Bebeği uyuturken hangi pozisyonda yatıracağınız ciddi bir tartışma konusu olacak. Farklı uzmanların farklı fikirleri olacak. Biz çocuğumuzu yan yatırma kararı verdiğimiz için bir yan yatış yastığı almıştık ama gördük ki bizim için çok kullanışlı olmadı. O yüzden Melina doğduktan sonraki gün yan taraflarında destekleri olan bir reflü yastığı aldık. Böylece hem yastıktan düşme riski kalmadı hem de iki tarafta da destek olduğu için iki tarafa da bakacak şekilde yan yatırabildik. Bizim aldığımız yastığın bir de kiraz çekirdeği haznesi vardı. Yukarıda da yazdığım gibi Melina biraz sıcak sevdiği için her doktor kontrolünde, arabayı ne kadar ısıtsak ve hastanede ne kadar sıcak tutsak da muayene sırasında üşütüyor ve eve gelince çok huzursuzlanıyordu. O yüzden sıcaklığı uzun süre muhafaza etme özelliği olduğundan dolayı kiraz çekirdeği torbasını kullandık. Kiraz çekirdeği torbasını 15 dakika fırında ısıttıktan sonra yastığın içindeki hazneye koyduk ve o yastık Melina’yı uzun süre sıcak tutmaya yetti. Sıcak su torbasının üzerine havlu örtmekten daha güvenilir geldi bize.

6. Bebek ve Anne İçin Masaj Yağı

Yaklaşık 10 günlük bir balayı süresi sonrası bebeğinizin gaz sorunu başladıktan sonra onu rahatlatmak için her şeyi denemeye başlayacaksınız. Bu yolların bazıları doğal yollar, bazıları ise ilaç içeren yapay yollar. Doğal yollardan en çok işe yarayanı ise masaj. O yüzden bebeğinize masaj yapabileceğiniz bir bebek masaj yağı almanız hayatınızı kolaylaştıracaktır. Bu arada biz bebek masajı konusunda Ayşe Öner’in kitabını çok başarılı bulduk. Kitabı okumak istemiyorsanız youtube üzerinden yayınladığı videoları da izleyebilirsiniz. Bebeğinizi iki saatte bir emziren ve dolayısıyla iki saatte bir uyanan, bebeğin ağlama krizleri yüzünden yorgunluğuna stres eklenmiş eşinizin bebeğinizi emzirmeye devam edebilmesi için onu stresten uzak tutmanız ve yeterince dinlendirmeniz gerekiyor. En stresli olduğu zamanlarda hızlıca rahatlatmanın en kolay yolu ise hızlıca yapabileceğiniz bir masaj olabilir.

Elbette tüm ihtiyaçlarınız bunlar değil ama diğer ihtiyaçlarınızı zaten internette kolaylıkla bulabilirsiniz. Bunların dışında sanırım almanız gereken yüzlerce şey daha var ama bu yazıda ben çok kullanacağımızı düşünmediğim ama doğumdan sonra çok kullandığımız şeyleri derlemeye çalıştım. Umarım bu liste sizin de işinize yarar.

 

 

 

İlk Kez Anne Baba Olanlar İçin Alışveriş Listesi” için bir yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s