Bugün Melina 1 aylık oldu. Ben de gaza gelip Melina’nın doğumuyla soğuk bir kış günü evimize güneş doğduğunu yazmak isterdim. Ancak onun yerine lohusa psikolojisi üzerine bu bir ayda çıkardığım bazı dersleri paylaşmayı tercih ediyorum.
1. Eşinizin hijyeniyle ilgili yorum yapmayın.
Eşiniz bebeğin bakımına ayırdığı olağanüstü zaman sebebiyle zaman zaman duş almaya dahi zaman bulamayabilir. Bu konuda yorum yapmayın. Merak etmeyin en son ne zaman duş aldığını biliyordur.
2. Fiziksel durumuyla ilgili yorum yapmayın.
Yukarıda yazdıklarım özellikle ilk bir kaç gün için eşinizin fiziksel durumu için de geçerli. Hala hamile gibi gözüktüğünü hissettirecek şeyler söylemeyin.
3. Normal bir insan gibi davranacağı her davranacağı her çabayı takdir edin.
Kulağa garip gelebilir ama normal insanlar için sıradan sayılabilecek şeyler lohusa kişiler için zor görevler olabilir. Örneğin eşinizin saçlarını uzun uzun yıkayabildiği bir banyo kocaman bir alkışı ve konfetileri hakeder.
4. Eşinize yiyecek içecek getirin.
Eşinizin başında hazırolda bekleyin demiyorum ama kendinize su almaya gittiğinizde ona da bir bardak su getirebilirsiniz. Ya da kendinize atıştırmalık bir şeyler aldığınızda ona da biraz getirebilirsiniz.
5. Emzirme yastığı ve gerekli diğer malzemeleri götürün.
Eşiniz 24 saat içinde bebeğinizi 27. kez emzirmeye hazırlandığı sırada emzirme yastığının nerede olduğunu dahi unutabilir. Halihazırdaki yorgunluğuyla bir de evin içinde emzirme yastığını aratmayın.
6. Emzirirken düşen telefonunu alın.
Tabi ki emzirirken çocuğunuzun yanında telefon bulunmaması daha iyi ama eşinize bu konuda hakim olamıyorsanız ve telefonu emzirirken yere düştüyse eşiniz size söylemeden siz hemen telefonu alıp eşinize geri uzatırsanız bonus puan toplayabilirsiniz.
7. Göğüs pompasını hazırlayın.
Geri dönüp baktığınızda kendinize “Bebeğimiz doğmadan önce bunca boş zamanda ne yapıyormuşuz acaba?” diye sorduğunuz günler gelecek. Bu yoğunluk içerisinde en küçük yardım bile eşinize çok yardımcı olacaktır.
8. Bebeğinizin mamasını hazırlayın ve altını değiştirin.
Bu ilk bakışta bebeğiniz için gibi gözükse de aslında eşiniz için yapacağınız bir şey. Bebeğiniz şu anda bu eforunuzu takdir edemiyor olsa da eşiniz takdir edecektir.
9. Eşinizden bir şey isterken açık olun.
Normalde eşinizden bir şey isterken üstü kapalı söylüyor ve onun tahmin etmesini istiyor olabilirsiniz. Ancak bu dönemde ihtiyacınız olan şeyi açık açık söylemenizde fayda var. İhtiyacınız olan şey derken de mükellef bir sofra hazırlamak ya da 45 dakika sürecek bir sırt masajından değil daha temel ihtiyaçlardan bahsediyorum.
10. Uyumasına izin verin.
Evet, bunu daha önce de duydunuz ama tekrar etmeye değer bir tavsiye. Muhtemelen ikiniz de o kadar yorgun ve uykusuz olacaksınız ki eşiniz uyumak istediğini söyleyemeyecek. O yüzden sizin onu cesaretlendirmenizi bekleyecek. Ona biraz uyuma fırsatı tanıyın, gerekirse ısrar edin.
11. Misafirleri idare edin.
Eşinizin en sevdiği kişiler bile (eğer çatkapı geliyorlarsa) aç bir bebekle birleştiğinde sinir bozucu olabilir. Böyle zamanlarda misafirlerle ilgilenme işini üstlenmeniz gerekebilir.
12. Eşinizin bebeğinizle fotoğraflarını çekin. (Elbette onun izniyle)
Zaman çok çabuk geçiyor. Yenidoğan haftaları daha da çabuk geçiyor. O yüzden siz fotoğraflarını çekmezseniz onun belki aklına bile gelmeyecektir ama bol bol fotoğrafını çekin. Eğer fotoğraflarla arası iyiyse geri dönüp baktığında size minnettar kalacaktır.
13. Market siparişlerini halledin.
Acil ihtiyaçlar için markete fiziksel olarak siz gidebilirsiniz. Rutin alışverişler için ise internet üzerinden market alışverişini yapabilir ya da düzenli aralıklarla markete gidip alışveriş işini halledebilirsiniz. Eşiniz market alışverişini hallettiğinizi duyunca rahatlayacaktır.
14. Arabayı siz kullanın.
Doktor randevusuna ya da başka bir yere gidiyorsanız arabayı siz kullanın ve bırakın eşiniz yolda uyusun. 15 dakikalık uyku bile biraz dinlenmesini sağlayacaktır.
15. Duygusal gelgitler sırasında sabırlı olun.
Yoksa hamilelik bitince duygusal gelgitler de mi bitecek sandınız? Gerçek dünyaya hoşgeldiniz.
16. İnternet araştırmalarını üstlenin.
Eşiniz internetten bir şeyler araştırmayı düşünüyorsa bu işi siz üstlenin. Böylece onu kadınlarkulübü’nden ve diğer forumlardan koruyabilir, okuduğu içerikleri kontrol altında tutabilirsiniz.
17. Doktoru arayın.
İlk bir ayınızda konuya yabancı olduğunuz için doktora danışmanız gereken bir kaç durum olabilir. Böyle durumlarda doktoru arama işini de siz üstlenin. Muhtemelen eşiniz buna itiraz etmeyecektir.
18. Beklenmeyeni bekleyin.
Eşinizin hamilelik sonrası anneliğe nasıl adapte olacağına dair tahminleriniz olabilir ama zaman zaman hiç beklemediğiniz tepkilerle de karşılaşabilirsiniz.
19. Sevginizi gösterin.
Eşinize her zamankinden fazla sevgi gösterin. İşe yarayan ve yaşayabilecek ne yöntem varsa kullanabilirsiniz.
20. Unutmayın geçecek.
Lohusalık da hamilelik gibi eşinizin hayatında geçici bir dönem. Sizin de zorlandığınız dönemler olacak. Ancak bu günler de geçecek. Çocuk bakımına dair işleri eşit paylaşmış dahi olsanız unutmayın ki eşiniz bir yandan da lohusalık psikolojisi ile boğuşuyor olacak. En zorlandığınız anlarda bunu hatırlamaya çalışın.