Emzik konusu çok tartışmalı bir konu. Instagram sayfamı takip edenler benim emzik konusundaki yaklaşımımı Melina’nın emzikli fotoğraflarından anlamıştır. (Bu arada instagram sayfamı hala takip etmiyorsanız Melina’nın fotoğraflarını görme şansını kaçırıyorsunuz demektir. instagram’dan ucan_baba sayfasını takip edebilirsiniz.). Doktorumuz da ısrarla emzik kullanmamamız gerektiğini söylediği için emzik konusunu detaylıca araştırdım.Emzik konusunundaki araştırmaları ise her yönüyle basitçe toparlamaya çalıştım.
Emziğin faydaları:
1. Düşük ABÖS riski. Sebebi hala tam olarak anlaşılamamış olan Ani Bebek Ölümü Sendromu riski emzik kullanımı ile azaltılabilir. Yapılan araştırmalara göre emzik kullanan bebeklerde ABÖS riski yarı yarıya düşük.
2. Emme refleksini tatmin etmesi. Bebekler doğuştan gelen bir emme refleksine sahipler. Eğer sizin bebeğiniz de karnı doyduğu ve çok emdiği için kustuğu halde hala emmek istiyorsa emme refleksini tatmin etmek için emzik vermek işe yarayabilir.
3. Emzik kullanımı bebekleri rahatlatıyor ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor. Eğer sizin bebeğiniz de emzikle sakinleşiyorsa bu sizin de sakin kalmanızı sağlayabilir.
4. Anneye özgürlük. Eğer bebeğiniz uzun süre anneden beslendiyse emzik kullanmak istemeyebilir. Bu da anne işe dönmek zorunda kaldığında ya da anne biraz hava almak için dışarı çıkmak istediğinde problem yaratabilir. Çünkü bebeğiniz emzikle ne kadar geç tanışırsa emziği kabullenmesi o kadar zor olacaktır. Anne de her ortamda çocuğunu emziremeyebileceği için zaman zaman dışarı çıkmak istemeyebilir ve kendini eve kapatabilir. Bu da lohusa psikolojisini tam olarak atlatamamış anneler için daha sinir bozucu olabilir.
Emziğin zararları:
1. Emme refleksinde kayıp. Emme refleksi çocuklarda doğuştan olsa da, emzirmek gayet doğal bir süreç olsa da bebeğinizin emmeyi tam olarak öğrenmesi biraz zaman alacaktır. Ayrıca süt üretimi başlamamış ya da tam olarak artmamış dahi olsa emzirmenin süt üretimi başlatma ve artırma konusunda fayda sağladığı kanıtlanmıştır. O yüzden özellikle ilk 4 hafta emziği kullanmamakta ve bebeğinizin emme işini tamamen öğrenmesini beklemekte yarar var.
2. Kulak problemleri. Bir çalışmaya göre emzik kullanan bebeklerde kulak enfeksiyonuna yakalanma oranı emzik kullanmayanlara göre oldukça yüksek.
3. Diş problemleri. Bazı ebeveynler emzik kullanan çocuklarının diş yapısının bozulacağından korkuyorlar. Uzmanlara göre iki yaşına kadar kullanılan emziğin diş yapısında kalıcı bozulmaya sebep verme ihtimali yok. Diş yapısına verilen zararlar da emzik kullanımı bırakıldıktan 6 ay sonra kendi kendine düzeliyor. 2 yaşından sonra eğer emzik kullanımı devam ederse ön dişlerde eğilme ya da kayma görülebiliyor. Eğilme ya da kayma başladıktan sonra emzik kullanımı bırakılmazsa emzik kullanımı devam ettikçe artıyor.
Fayda ve zarar analizi yaptıktan sonra emzik almaya karar verdiyseniz aşağıdaki konuları da göz önünde bulundurmanızda fayda var.
1. BPA içermeyen bir marka tercih edin.
2. Emziği bebeğinizin kıyafetlerine bir kordon yardımıyla sabitlemeyin. Bu bir güvenlik riski oluşturabilir.
3. Bebeğinizin ağız yapısına uygun olması için mutlaka ayıyla/yaşıyla uyumlu bir emzik kullanın.
4. Çocukların emziklerini paylaşmasına izin vermeyin.
5. Bebeğinizin emziği emerken nefes alabilmesi için önünde hava delikleri olan bir model bakın.
6. Emziği olduğu şekliyle verin. Herhangi bir şekilde toz şekerle tatlandırma vs. gibi yöntemlerle çocuğunuzu emziğe alıştırmaya çalışmayın.
Peki emziği ne zaman bıraktıracağız? Her güzel şey gibi bunun da bir sonu var. Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra emziği bıraktırabilirsiniz. 6. ay artık bebeğin ABÖS yaşama riskinin gözle görülür şekilde azaldığı ve kulak enfeksiyonlarının arttığı bir zaman olduğu için eğer emziğe çok ihtiyaç duymuyorsanız 6. aydan sonra bıraktırabilirsiniz. Eğer çocuğunuz için ev değiştirmek, kardeşin olması, bebeğe bakan kişinin değişmesi gibi önemli bir değişim söz konusuysa emziği bırakmayı biraz geciktirmekte fayda olabilir.
Peki nasıl bıraktıracağız? Öncelikle emziği bırakma zamanı geldiğine dair çocuğun bakımını üstlenen herkesle (anne, baba, anneanne, babaanne, vb.) hemfikir olmalısınız. Emziği bırakması için çocuğunuzu zorlayarak travma yaşamasına sebep olmayın. Eğer bebeğiniz artık büyüdüyse bunu bir güç savaşına çevirmek yerine olumlu yönlendirmeleri deneyin. Örneğin bebeğinize artık büyüdüğü için emzik perisinin gelip emziği aldığını söyleyebilirsiniz.
Başta da yazdığım gibi emzik konusu tartışmalı bir konu. Bazıları kullanımını desteklerken bazıları ise çok karşı. Ben iki taraf için de gördüklerimi yazmaya çalıştım. Anne baba olarak çocuğunuzla ilgili en doğru kararı yine siz vereceksiniz.