Yenidoğan bir bebeğin yaklaşık iki saatte bir bezini değiştirmek gerekebilir. Bu da günde 12 bez değişimi demek. İlerleyen zamanlarda bu sayı azalsa da büyük çoğunlukla günde bir kaç kez bez değiştirmeniz gerekecek. Özellikle eşi sezaryen ile doğum yapmış babalar için ilk bir kaç gün bez değiştirme işini devralmak hem anne hem bebek için çok faydalı olabilir.
Bez değiştirmek ilk başta zor gözükse de bir kaç seferden sonra ustası olmanız için hiçbir engel yok. Hatta benim gibi bez değiştirme konusunda tam bir “ninja baba” olup üçüncü günden itibaren bezi tek elle bile değiştirebilirsiniz. Ancak ilk kez bez değiştirecek babalar için bez değiştirmeyi adım adım anlattım.Opsiyonel olduğu için adımlarda yazmadım ama bebeğinizin özellikle altı açıkken kazalara sebebiyet vermemesi için bebeğinizin altını açmadan önce bez gibi kirlenince atılabilen cinsten bir alt açma bezi serebilirsiniz. Bir çok kez koltuğu ve kıyafetlerimizi kurtardığı için şiddetle tavsiye ederim. Hazırsanız “10 adımda bez değiştirme” başlıyor.
1. Öncelikle hasarı tespit edin. Eğer bebeğinizden garip bir koku geliyorsa bez değiştirme zamanı gelmiş olabilir. Bebeğinizin bezini açarken her şeye hazır olun. Unutmayın, burada sadece hasarın seviyesine bakıp bezi geri kapatıyoruz. Bebeğinizin o küçücük cüssesine rağmen nasıl bu kadar zehirli atık ürettebildiğine çok şaşırdığınız günler olacak. Eğer durum o derece kötüyse bebeğinizi banyoya götürüp altını orada değiştirebilirsiniz. Böylece bebeğinizi temizlemek için yıkama şansınız da olabilir.
2. Malzemeleri toplayın. Temiz bir bez ve bir kaç ıslak mendil alıp yanınıza koyun.
3. Gaz maskenizi takın ve pozisyon alın. Eğer bebeğiniz mamayla besleniyorsa daha kötü bir kokuya hazır olun. Anne sütüyle besleniyorsa biraz daha şanslısınız. Eğer bebeğiniz erkekse ve “sarı dere” tarafından yıkanmak istemiyorsanız önleminizi alın.
4. Bezi açın ve bebeğinizi ayak bileklerinden tutarak biraz kaldırın. Bezin temiz kısmını kullanarak zehirli atığın fazlasını alın.
5. Bebeğinizi ayaklarından tutup kaldırmışken Islak mendilleri kullanarak güzelce temizleyin. Mutlaka önden arkaya doğru temizleyin. Bu özellikle kız bebekler için idrar yolları enfeksiyonunu önlemek adına önemli bir konu. Tamamen temizledikten sonra ıslak mendilleri de kirli bezin içine koyun ve bebeğinizin ayakları hala havadayken kirli bezi altından çekin.
6. Kirli bezi kapatıp yolunuzdan çekin. Bezi ıslak mendiller hala içindeyken içine doğru katlayın ve yapışkan bantlar ile sıkı bir paket haline getirin ve işiniz bittikten sonra çöpe atmak üzere hazırlayın.
7. Özellikle bebeğiniz yaz aylarında doğduysa pişik olabilir. Pişik olduysa ve pişik için kullandığınız bir krem varsa onu sürün. Krem sürmek istemiyorsanız bebeğinizin altını açtıktan sonra 10-15 dakika yeni bezi bağlamadan hava almasına izin vererek de pişiği azaltabilirsiniz.
8. Yeni bezi bebeğinizin altına doğru itin.
9. Bezin önünü de getirin ve yapışkan bantlarla sağdan ve soldan tutturun. Bebeğinizin göbek kordonu hala düşmediyse göbek kordonunu kapatmayacak şekilde ön kısmını biraz aşağı kıvırarak bağlayın. Bezi kayıp çıkmayacak kadar sıkı, kan dolaşımını engellemeyecek kadar gevşek bağlamanız gerekir.
10. Tebrikler, başardınız. Şimdi çocuğunuza “çak bir beşlik” yaparak zaferinizi kutlayabilirsiniz. Geçmiş olsun!
Kolaymış değil mi 😉